تردز نیامده فیلتر شد!
اخیرا محبوبیت توییتر در میان بسیاری از کاربران با برخی از تصمیمات ایلان ماسک کم شده و در این میان سرکله یک رقیب برای این شبکه اجتماعی پیدا شده است. رقیبی که در روزهای اولیه راهاندازی با استقبال بینظیری روبهرو شده و آنطور که مارک زاکربرگ، مدیرعامل شرکت متا پلتفرمز میگوید این استقبال بسیار فراتر از انتظار بوده است.
اما راهاندازی یک شبکه اجتماعی جدید حواشی بسیاری را به دنبال داشت. به گزارش برخی از رسانهها توییتر در نامهای که روز گذشته توسط «الکس اسپیرو» وکیل ایلان ماسک به زاکربرگ ارسال شد، شرکت متا، سازنده اپلیکیشن «تردز» را به سوءاستفاده سیستماتیک، عمدی و غیرقانونی از اسرار تجاری توییتر متهم کرده است.
ایلان ماسک در پاسخ به این خبر، به نوعی این اتفاقات و ارسال نامه به زاکربرگ را تایید کرده و نوشته با رقابت مشکلی ندارد؛ مشکلش با «تقلب کردن» است.
تردز در ایران فیلتر است؟
زمان زیادی از انتشار شبکه اجتماعی تردز نگذشته و این در حالی است که بررسیها نشان میدهد این شبکه اجتماعی تازهنفس همانند دیگر شبکههای اجتماعی در ایران فیلتر شده و عملا استفاده از این اپلیکیشن بدون فیلترشکن امکانپذیر نیست.
بر اساس آخرین گزارشها، امکان دسترسی به «اینستاگرام تردز» با IPهای ایران وجود ندارد. تردز (Threads) جدیدترین سرویس اینستاگرام است که میتواند به عنوان رقیب جدی توییتر توسط کاربران مورد استفاده قرار گیرد. در حال حاضر نسخه اندروید، iOS و وب این سرویس در دسترس قرار دارد. اما همچون بسیاری از شبکههای اجتماعی محبوب جهانی، کاربران ایرانی بدون ابزارهای تغییر آیپی نمیتوانند به آن دسترسی داشته باشند. البته این سرویس در برخی اپراتورها بدون مشکل باز میشود که به نظر میرسد اختلال در فیلترینگ عامل آن باشد.
پیگیریها حکایت از این دارد که دستوری مبنی بر فیلترینگ تردز هنوز صادر نشده است اما با توجه به اینکه دو محصول دیگر شرکت متا یعنی اینستاگرام و واتساپ مسدود هستند، این اتفاق برای تردز هم رخ داده است.
بررسیها از کارشناسان حوزه شبکه، این احتمال را تقویت میکند که عدم امکان دسترسی کاربران ایرانی به تردز، به فیلترینگ اینستاگرام باز میگردد. اواخر شهریور سال 1401، اینستاگرام در ایران فیلتر شد و به نظر میرسد رنج آیپیهای این پلتفرم هم مسدود شده است. موضوعی که موجب شده اکنون سرویس جدید اینستاگرام یعنی تردز نیز برای ایرانیها فیلتر باشد.
کشمکش میان توییتر و تردز
با وجود محدودیتها میبینیم که بسیاری از کاربران ایرانی از اپلیکیشن تازهنفس استقبال کرده و بار سفر را بسته و از توییتر به تردز مهاجرت کردهاند. اما در مقابل عدهای از کاربران، تردز را یک کپی کم کیفیت از توییتر میدانند و ترجیح میدهند فعالیت خود را در توییتر ادامه دهند. رقابت میان توییتر و تردز ادامه دارد و باید دید که کدام یک پیروز میدان میشوند. آیا ایلان ماسک میتواند کاربران کوچ کرده خود را به توییتر باز گرداند و یا مجبور میشود صحنه را به دستان رقیب خود بسپارد؟!